BOUTEN

Bouten kopen?
Bouten hebben we in Staal, RVS A2 en RVS A4.

Maak een keuze uit onderstaande categorieën en plaats eenvoudig én veilig online uw bestelling.

Liever op een andere manier bestellen of is het artikel wat u zoekt online nog niet verkrijgbaar?
Dan kunt u ons het beste bereiken per telefoon (046-4236633) of via de mail (verkoop@primexbv.nl)

Bouten

Een bout en een schroef worden in veel gevallen met elkaar vergeleken, maar er zit wel degelijk een duidelijk verschil tussen deze twee bevestigingsmaterialen. Niet alleen het uiterlijk, maar ook de functies lijken in beide gevallen heel veel op elkaar. Ze worden beide gebruikt om materialen aan elkaar te bevestigen. Het grootste verschil tussen de twee is de kop. Een schroef kunt u aandraaien met een schroevendraaier of een boormachine bitje. Dit is dan ook te zien aan de kop.

Een boutkop is onder andere te herkennen aan een inbus- of een 6-hoekige kop. Beide koppen hebben ander gereedschap nodig om de bout aan te draaien. Zo wordt bij een platte egale kop een moer gebruikt en bij een 6-hoekige kop bijvoorbeeld een ringsleutel. Bij Primex BV bent u aan het juist adres wanneer u bouten wilt kopen of wanneer u op zoek bent naar experts binnen dit vak, die u alles kunnen vertellen over de verschillende bouten en het gebruik daarvan. 

Bouten komen in meerdere vormen en maten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten bouten: zeskantbouten, binnenzeskant-inbus producten, slotbouten DIN 603-555, oogbouten DIN 580, houtdraadbouten DIN 571 en SB zeskantbouten. Deze bouten hebben allemaal een aparte functie. Ze worden voor andere doeleinden gebruikt en hebben soms ook een verschil in oppervlaktebehandeling.

 

Houtdraad bouten

Een houtdraadbout is te herkennen aan een 6-hoekige kop. Het heeft de naam te danken aan het feit dat deze bouten gedeeltelijk met houtdraad omwikkelt zijn. U raadt het waarschijnlijk al, maar deze bouten zijn dan ook erg zinvol wanneer u iets in hout wil bevestigen. Deze bouten zijn vaker beter dan houtschroeven aangezien deze schroeven in veel gevallen niet sterk genoeg zijn, waardoor het bevestigen moeizaam verloopt of wellicht niet eens lukt.

Houtdraadbouten kunnen ook gebruikt worden voor het bevestigen aan steen en beton, mits dit in combinatie met een plug gebruikt wordt. Zo worden houtdraadbouten bijvoorbeeld ook gebruikt voor het bevestigen van schuttingen en zware balken of het ophangen van radiatoren.

 

Verschillende soorten houtdraadbouten

Houtdraadbouten komen in verschillende maten en materialen. De maten verschillen in lengte van 20 tot 340 millimeter. De materialen  bestaan uit stalen, verzinkte en RVS houtdraadbouten. Voor buiten gebruik of vochtige ruimtes wordt altijd een RVS houtdraadbout van goede kwaliteit aangeraden, omdat deze niet gaan roesten. Daarbij is het bitje ook belangrijk, want bij een slecht bitje kan de kop beschadigen, waardoor de houtdraadbouten vooralsnog kunnen gaan roesten.

 

Slotbout

Een slotbout gebruikt u wanneer u iets muurvast wilt zetten. De slotbout is te herkennen aan de gladde ronde kop met daaronder schroefdraad en een vierkant gedeelte. Het schroefdraad wordt gebruikt om in combinatie met een moer te gebruiken. Een slotbout wordt voor verschillende project gebruikt, zoals een project waar bijvoorbeeld grote houten balken gebruikt worden. De slotbout wordt dan, net als andere bouten, gebruikt om diverse materialen met elkaar te verbinden.

Bij het gebruik van slotbouten bij hout projecten, wordt het vierkante gedeelte onder kop in het hout getrokken. Dit zorgt ervoor dat de moer vastgezet kan worden waardoor het hout niet meer meedraait. Doordat de slotbout een gladde kop heeft, heeft de afwerking een mooie uitstraling.

 

Draadeinden

Een draadeind is een lengte die niet voorzien is van een kop. Wat een draadeind zo handig maakt is dat u de lengte zelf kan bepalen door een stuk af te zagen. Bij deze bout hoort u aan de uiteindes een moer aan te brengen, in het beste geval met (veer) ringen die zijn aangebracht aan de binnenkant. Met deze twee moeren kan een draadeind gebruikt worden om meerdere voorwerpen met elkaar te verbinden of klemmen. Draadeinden zijn waardevol wanneer u bijvoorbeeld de juiste maat bout niet op voorhand heeft. 

Bij een draadeind is de hele lengte gemaakt van schroefdraad en wordt in veel gevallen gebruikt wanneer bijvoorbeeld een kapconstructie, poort, gereedschapsmachine of ophangbeugel bevestigd moet worden. Hierdoor is de bout geschikt voor het verankeren van zware materialen.

 

Inbusbouten

Een inbusbout heeft een 6-hoekige kop. Bij deze bout wordt ook een aparte inbussleutel verreist. Dit resulteert in een sterke grip tijdens het aandraaien. Natuurlijk moet u rekening houden dat de bouten en de inbussleutel op elkaar zijn afgestemd qua maat. De maten worden in twee categorieën opgedeeld, namelijk: millimeters en in inches.

Inbusbouten komen vaak bij bouwpakketten. Deze bouten kunnen zowel voor kasten als voor speelgoed en kleine projecten worden gebruikt. De inbusbout is te herkennen aan de cilinder kop. De dikke kop is gebruikt zodat de inbussleutel er makkelijk in te plaatsen is en u het product dus ook optimaal kunt gebruiken. Een inbusbout gaat niet altijd onder deze naam door het leven. Zo moet u rekening houden dat deze bouten ook onder binnenzeskantbout kunnen vallen.

Bouten kopen bij Primex BV

Bouten zijn perfect op diverse materialen stevig vast te maken. Wilt u graag bouten kopen? Dan bent u bij Primex BV aan het juise adres. Hier kunt u bouten kopen van verschillende materialen en in diverse mogelijke afmetingen. In onze fysieke winkel en tevens in onze webshop vindt u alle bouten die u nodig heeft voor uw project. Weet u niet zeker welke bouten u moet kopen? Dan helpt een van onze medewerkers u graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs in onze winkel!