Wat is het verschil tussen een houtboor en steenboor?

Wat is het verschil tussen een houtboor en steenboor?

Als u thuisklusser bent en geregeld aan de slag gaat met doe-het-zelfprojecten, zult u vast wel eens een boormachine gebruiken, maar wist u dat de meest optimale boor afhankelijk is van het materiaal waar u mee werkt? In dit artikel vertellen we meer over het verschil tussen een houtboor en een steenboor en welke boor u waarvoor moet gebruiken. Zo voorkomt u dat u het verkeerde gereedschap kiest.

  Bekijk onze producten

 

Wat is een houtboor?

De naam zegt het al: een houtboor is een boor waarmee u door hout kunt boren. Hoewel hout een relatief zacht materiaal is, is het toch belangrijk om met een scherpe houtboor te werken waarmee u precieze gaten kunt boren zonder splinters te veroorzaken. Een houtboor heeft een aantal unieke kenmerken:

  • Puntig centerpunt: in het midden van deze boor vindt u een scherpe punt. Deze punt wordt ook wel het centerpunt genoemd. Hiermee kunt u de boor goed en nauwkeurig positioneren voordat u gaat boren. Op deze manier kunt u dus altijd nauwkeurig te werk gaan.
  • Snijranden: om ervoor te zorgen dat het hout schoon en glad gesneden wordt, bevat een houtboor altijd scherpe snijranden aan de zijkant.
  • Spiraalvorm: het boorsel wordt door de spiraalvormige groeven afgevoerd tijdens het boren, zodat het hout niet verstopt raakt.

Een houtboor kunt u voor verschillende houtsoorten gebruiken. Zachthout (grenen of vuren), hardhout (eiken of teak), multiplex of MDF en spaanplaten kunt u gemakkelijk met een houtboor bewerken. Hierbij is het wel belangrijk dat u de boor goed scherp houdt. Een botte boor kan namelijk splinters veroorzaken en soms zelfs het hout verbranden.

 

Wat is een steenboor?

Ook hier geeft de naam het al weg: met een steenboor, ook wel een betonboor genoemd, kunt u gemakkelijk door harde materialen, zoals (bak)steen en beton boren. Deze materialen zijn een stuk harder dan hout, waardoor u voor beide materialen een ander soort boor moet gebruiken. Met een steenboor kunt u veel gemakkelijker en effectiever door harde materialen boren. Net als een houtboor heeft ook een steenboor een aantal unieke kenmerken die belangrijk zijn om te weten:

  • Stompe punt: een groot verschil tussen een steenboor en een houtboor is de punt. In tegenstelling tot een houtboor heeft een steenboor een stompe punt. In de meeste gevallen bevat de punt van een steenboor een gehard, metalen plaatje gemaakt van carbide. Dit maakt het gemakkelijk om door hard materiaal te boren.
  • Brede spiraalvorm: ook de spiraalvorm geeft een verschil tussen een houtboor en een steenboor goed weer. De groeven van een steenboor zijn namelijk breder dan de groeven van een houtboor. Hiermee kan stof en snippers snel worden afgevoerd waarmee u voorkomt dat de boor vastloopt.
  • Harde materialen: om ervoor te zorgen dat de steenboor niet slijt of kapot gaat na het doorboren van steen of beton, zijn deze boren gemaakt van extra sterke, harde materialen, zoals hoogwaardig staal. Ook hebben ze meestal een coating om slijtage te voorkomen en te verminderen.

 

Wat is het grote verschil tussen een houtboor en steenboor?

Hoewel beide boren goed hun werk doen bij de materialen waarvoor ze gebruikt moeten worden, zijn er een aantal belangrijke verschillen die u moet weten om de juiste boor te kunnen kiezen. We zetten daarom de grootste verschillen tussen een houtboor en steenboor op een rijtje voor u:

Materiaal en duurzaamheid

Houten boren zijn over het algemeen ontworpen en geproduceerd om door zachtere materialen te boren. Deze boren zijn daarom gemaakt van standaard staal. Stenenboren zijn daarentegen gemaakt om door harde materialen te kunnen boren. Vandaar dat deze boren ook gemaakt zijn van harde materialen, waardoor ze gemakkelijk door steen en beton kunnen boren.

Toepassingen

Houtboren worden over het algemeen voor houtbewerkingsprojecten gebruikt, terwijl steenboren echt specifiek voor in de bouw en renovatieprojecten worden gebruikt. Een houten boor kunt u daarom gebruiken voor bijvoorbeeld meubelmontage, timmerwerk, interieur afwerking en andere doe-het-zelfprojecten. Steenboren kunt u daarentegen weer gebruiken voor bijvoorbeeld muurbevestigingen, installatiewerk, renovatieprojecten en buitenprojecten.

 

Hoe kiest u de juiste boor voor uw project?

Nu u het verschil tussen een houtboor en een steenboor weet, kunt u de juiste boor voor uw project uitzoeken. Bepaal eerst met welk materiaal u gaat werken. U weet nu dat u voor hout het beste een houtboor kunt gebruiken en voor steen of beton een steenboor. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de boormachine die u gebruikt compatibel is met de boor die u gaat gebruiken. Over het algemeen kunt u voor een steenboor het beste een boormachine met klopfunctie gebruiken. Nu gaat u de diameter bekijken. De juiste diameter is namelijk van groot belang voor het eindresultaat van uw project. U meet eerst het gat dat u nodig heeft en kiest vervolgens de juiste maat boor. Als laatste is het belangrijk dat u de boren goed scherp en schoon houdt. Een botte boor kan niet goed zijn werk doen en kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Vervang daarom beschadigde boren op tijd!

Het verschil tussen een houtboor en steenboor heeft dus vooral te maken met het ontwerp, het materiaal waar de boor van gemaakt is en de toepassingen. Met deze kennis op zak kunt u beginnen aan het volgende doe-het-zelfproject!

 

Veelgestelde vragen

Kan ik een houtboor gebruiken op steen of beton?

Nee, een houtboor is speciaal ontworpen voor hout en kan niet door steen boren. De boor of het materiaal kan hierdoor beschadigd raken. Als u met harde oppervlakten werkt, raden we altijd aan om met een steenboor te werken.

 

Hoe herken ik een steenboor?

Een steenboor heeft vergeleken met een houtboor een stompere punt, een hardmetalen tip. Daarnaast zijn de groeven van een steenboor meestal breder dan die van een houtboor.

 

Bestaat er een universele boor voor beide materialen?

Hoewel er wel universele boren bestaan, zorgen deze niet voor de beste prestaties. Om het beste resultaat te bereiken, raden we aan om een boor te kiezen die speciaal is ontworpen voor het materiaal waar u mee werkt.

Neem bij vragen of advies contact met ons op!  

 

Gepubliceerd op: 11 augustus | Terug