Wat is een tapbout

Zeskantbouten zijn er in volle draad en in gedeelde draad.

Een tapbout is een zeskantbout met volle draad (voldraad) - Din 933.

 


Tapbout  Moerbout 

Een moerbout is een zeskantbout met gedeelde draad (deeldraad) - Din931.
 

Check ons tapbouten assortiment en plaats simpel online een bestelling

Tapbouten hebben we in Staal (Elektrolytisch verzinkt, Thermisch verzinkt en Zwart) en RVS (A2 en A4).

Heeft u nog een vraag?
Dan kunt u ons het beste bereiken per telefoon (046-4236633) of via de mail (verkoop@primexbv.nl).

Deze pagina opslaan of printen? Check de "Wat is een tapbout" uitleg in PDF-versie.

 

 

Tapbouten

Tapbouten vallen onder de bevestigingsgroep bouten. Veel mensen maken vaak de fout dat bouten en schroeven vrijwel hetzelfde zijn, maar dit is niet helemaal waar. Wanneer er gekeken wordt naar de functie en het uiterlijk van het product, dan lijken deze twee inderdaad enorm veel op elkaar. Zowel schroeven als bouten hebben de functie om materialen aan elkaar te bevestigen. Het voornaamste verschil tussen deze twee bevestigingsmaterialen is de kop. Een schroef heeft in de meeste gevallen een torx kop of een gewone kruiskop. Deze koppen horen aangedraaid te worden met een schroevendraaier of een boormachine bitje. De kop van een bout heeft vaak een platte egale kop of een 6-hoekige kop. Deze koppen worden met verschillende gereedschappen aangedraaid. Zo wordt een moer vaak gebruikt bij een platte egale kop en een ringsleutel bij een 6-hoekige kop.

 

Tapbout kopen

Bij Primex BV bent u aan het juiste adres wanneer u op zoek bent naar tapbouten. Bij Primex BV vindt u een breed assortiment aan tapbouten van verschillende maten en soorten. Bij ons vindt u medewerkers die experts zijn binnen deze branche. Wij voorzien u van alle informatie over de verschillende tapbouten en het gebruik daarvan. De webshop voorziet u niet alleen voor alle soorten tapbouten, maar ook andere soorten bouten en gereedschappen. Primex BV staat voor u klaar om u te voorzien van de beste service.

 

Wat is een tapbout?

Een tapbout is te herkennen aan zijn schroefdraad, deze loopt bij een tapbout van boven tot onder. Een andere benaming hiervoor is ook wel voldraad. Tapbouten worden vaak gebruikt voor stevige constructies. Hiermee worden bijvoorbeeld staal, licht metaal of gietijzeren constructies bedoeld. De sterke werking van de bouten zorgt ervoor dat de bout in staat is om zwaardere en grotere materialen aan elkaar te verbinden. Wanneer u bijvoorbeeld op zoek bent naar een bout die geschikt is voor houten materialen, dan is de tapbout daar niet voor bedoeld. Hiervoor zal u eerder moeten denken aan een houtdraadbout. De tapbout komt in verschillende soorten en maten die u makkelijk terugvindt op onze website.

 

Din 933 tapbouten

Din is een afkorting voor Deutsches Institut für Normung. Dit is letterlijk vertaald: Duitse instituut voor standaarden. Tapbouten hebben een dragende kracht die een belangrijk rol spelen in constructies. De Din 933 geeft eigenlijk aan dat de maten van de tapbout voldoen aan een standaard. Daarnaast zijn de tapbouten ook voorzien van een ISO kwalificatie. Een hoger getal op een tapbout, wil zeggen dat de tapbout een sterkere werking heeft. De meest voorkomende tapbouten hebben een waarde van 8,8. Dit is echter niet de enige waarde. Er zijn namelijk ook tapbouten die een waarde van 4.6, 10.9 of 12.9 hebben. Het is belangrijk om te weten dat Din 933 tapbouten in verschillende materialen geleverd kunnen worden. Denk daarbij aan stalen tapbouten of bouten RVS materiaal. Zoals bij vrijwel alle bouten is het belangrijk dat de bout en het gereedschap waarmee u de bout vastzet de juiste maat heeft. Bij gebruik van verkeerde maten kunt u het risico lopen dat u de tapbout beschadigd. Een gevolg van het beschadigen van de bovenste laag, is dat het metaal vooralsnog kan gaan roesten.